Kanapkowe smarowidła

Wielu z nas zastanawia się, co można zrobić do kanapek, żeby nie jeść w kółko serów i wędliny… Oto kilka inspiracji, które – mam nadzieję – przypadną Wam do gustu i zagoszczą w codziennym menu.

 

Desktop7

 

Pasta twarogowa z rzodkiewką i szczypiorkiem

Składniki:

  • 5 rzodkiewek
  • 250 g sera twarogowego półtłustego
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku

Umyj i pokrój rzodkiewkę i szczypiorek. Twaróg rozgnieć widelcem, następnie dodaj jogurt i warzywa.

 

Pasta jajeczna z awokado

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Jajka ugotuj na twardo i pokrój w drobną kostkę (możesz zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Z awokado usuń pestkę i oddziel miąższ od skórki. Miąższ pokrój w drobną kostką i od razu skrop sokiem z cytryny. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj szczypiorek, sól, pieprz i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

 

Pasta marchewkowa z goździkami

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 goździki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, pieprz

Marchewkę zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój w kostkę, razem z marchewką duś do miękkości na oliwie. Dodaj przyprawy i dobrze wymieszaj. Po pasty możesz dodać kaszę jaglaną.

 

Pasta sałatkowa

Składniki:

  • 3 ugotowane jajka
  • 1 duży ugotowany ziemniak
  • 5 łyżek białego serka typu Bieluch
  • 1 ugotowana marchew
  • 1 mała ugotowana pietruszka
  • 1 ogórek kiszony lub konserwowy
  • pieprz, sól morska

Oddziel białka od żółtek. Żółtka i ziemniaka rozgnieć widelcem w misce i zmieszaj z serkiem. Białko, marchew, pietruszkę i ogórka pokrój w bardzo drobną kostkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw i odstaw do lodówki na pół godziny do zmieszania smaków. Podawaj na kanapkach pełnoziarnistych z kawałkami świeżego ogórka i koperku lub natki pietruszki.

 

Pasta jaglana z ciecierzycą

Składniki:

  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • sól morska, pieprz

Do misy blendera wrzuć ugotowaną kaszę i ciecierzycę, czosnek i oliwę z oliwek – zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i wymieszaj. Dekoruj natką pietruszki.

 

Pasztet z buraczków

Składniki:

  • 5 średnich buraków ugotowanych w skórce
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka oleju
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, tymianek
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Ugotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę i podduś na oleju. Dodaj tymianek, sól i pieprz, następnie wrzuć buraki, dodaj przeciśnięty czosnek oraz łyżkę octu balsamicznego. Podlej odrobiną wody i duś wszystko kilka minut. Następnie warzywa przełóż do miski, wsyp posiekaną natkę pietruszki, 1 szklankę płatków owsianych (więcej – jeśli masa jest zbyt luźna), dokładnie pomieszaj, dopraw solą i pieprzem, dodaj jajko i ponownie wymieszaj. Po nasiąknięciu płatków, przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i Piecz około 50 min w temp. 180 st C.

 

Pasztet z soczewicy

Składniki:

  • 1 paczka soczewicy czerwonej 400g
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1/3 kawałka selera
  • kawałek białej części pora – ok. 5 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • niewielka pietruszka – korzeń
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 3 jajka

Soczewicę ugotować zalewając ją gorącą wodą w proporcji 1:2. Dodać sól, gotować pod przykryciem na malutkim ogniu 20 – 25 min, aż soczewica wchłonie wodę i się rozgotuje. Pora posiekać na drobną kostkę, marchewkę, cebulę, pietruszkę i selera utrzeć na drobnych oczkach (nie na papkę). Do ugotowanej soczewicy dodać wszystkie warzywa, przyprawy, natkę pietruszki oraz wbić 3 surowe jajka. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Po wierzchu można posypać ziarnami słonecznika, sezamu lub majerankiem. Piec pasztet w temperaturze 180 st. C przez około 50 – 60 minut aż się zarumieni, a boki będą odstawać od foremki.

Smacznego!

LOGO

12 comments on “Kanapkowe smarowidła

          1. super, chętnie skorzystam z przepisów już dzisiaj !!! A ja polecam do past domowe sery, w tej roli też się super sprawdzą.

  1. fajne propozycje na pasty
    :)
    Czasami chce się dodać majonezu do past ale zawsze warto pamiętać, że majonez jest bardzo kaloryczny.
    Można zastosować w pastach avocado
    (chociaż to niestety nie ten smak majonezu jaki znamy)
    Można też zrobić samemu majonez
    :)

    Pozdrawiam i gratuluję bloga

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *