Sałatki z truskawkami

Pozostajemy w temacie truskawek. W związku z tym, że świat dookoła nas się zazielenił, na naszych talerzach coraz częściej zaczynają pojawiać się świeże warzywa i owoce. Jedną z opcji ich jednoczesnego wykorzystania jest robienie sałatek. Poniżej znajdziecie kilka przepisów na sałatki z truskawkami.

 Sałatki

Sałatka z mozarellą i awokado

  • mix sałat
  • 200 g mozzarelli
  • 1 dojrzałe awokado
  • 150 g truskawek
  • 4 łyżki orzeszków pinii
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu

Do miksu sałat dodaj poszarpaną mozarellę, pokrojone w kostkę awokado oraz przekrojone na pół truskawki. W osobnym naczyniu wymieszaj musztardę, oliwę, cytrynę oraz miód i polej sałatkę. Całość posyp zarumienionymi na patelni orzeszkami pinii.

 

Sałatka z granatem i parmezanem
  • 1 mieszanka sałat
  • 50 g orzeszków pinii
  • 250 g truskawek
  • 1/2 owocu granatu
  • 40 g parmezanu
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
Do miksu sałat dodaj owoce granatu, pokrojone w kostkę truskawki oraz zarumienione na patelni orzeszki pinii. Całość posyp parmezanem startym na małych oczkach. Między czasie przygotuj sos balsamiczny: gotuj ocet na małym ogniu aż do zmniejszenia jego objętości o połowę. Po  odstawieniu z ognia  dodaj miód i sok z cytryny, wymieszaj, ostudź i polej sałatkę.

 

Sałatka z miętą i serkiem ricotta
  • 300 g truskawek
  • pół szklanki listków mięty
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 granat
  • 125 g serka ricotta
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy extra vergine

Pokrojone truskawki wymieszaj z miętą, drobno posiekaną papryczką chili oraz owocami granatu. W osobnej miseczce połącz syrop klonowy, sok z cytryny i oliwę – polej sałatkę. Na końcu posyp serem ricotta i dopraw świeżo zielonym pieprzem.

 

Sałatka z awokado i ricottą

  • roszponka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 200 g truskawek
  • 125 g serka ricotta
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu

Dodaj do roszponki pokrojone w kostkę i skropione sokiem z cytryny awokado, serek ricotta i pokrojone w plasterki truskawki. Polej sosem balsamicznym przygotowanym z podgrzanego octu i miodu, posyp świeżo zmielonym pieprzem.

 

Miętowa sałatka z serem feta i oliwkami

  • garść rukoli
  • 100 g truskawek
  • 6 czarnych oliwek
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 60 g sera feta
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
Do rukoli dodaj pokrojone truskawki i oliwki, posiekany szczypiorek oraz kosteczki sera feta. Całość polej winegretem przygotowanym z mięty, oliwy, miodu i cytryny.
Smacznego!
 LOGO

10 comments on “Sałatki z truskawkami

    1. kto nie lubi truskawek
      :)
      link do Twojego przepisu biorę.
      Może dzięki temu przestanę jeść głównie truskawki z jogurtem i makaronem :)

      Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *