Dieta w okresie przeziębień

Okres jesienno-zimowy sprzyja przeziębieniom. Kiedy nasz organizm nie radzi sobie z infekcją przeważnie bez zastanowienia udajemy się do apteki po cudowny lek, który ma za zadanie postawić nas na nogi. Mało kto decyduje się na naturalne sposoby walki z katarem czy kaszlem. A szkoda, bo wystarczy zajrzeć jedynie do domowej spiżarni.

 

przeziębienie

WARZYWA I OWOCE BOGATE W WITAMINĘ C - witamina C (kwas askorbinowy) jest od lat zalecana na wzmocnienie odporności. Należy do przeciwutleniaczy (antyoksydantów), przez co przeciwdziała procesom utleniania wywołanego przez wolne rodniki. Należy pamiętać, że witamina ta łatwo ulega degradacji podczas obróbki termicznej i mechanicznej, dlatego warto jeść świeże owoce i warzywa i/lub najmniej przetworzone.

Źródła: owoce cytrusowe (cytryna, mandarynki, pomarańcze, grejpfruty, itp.), kiszonki (kapusta, ogórki), papryka, czarna porzeczka, aronia, itp.

 

PRODUKTY BOGATE W PROBIOTYKI – zawierają żywe drobnoustroje, które naturalnie wspomagają odporność organizmu i pomagają zwalczać bakterie chorobotwórcze. Polecane są szczególnie podczas i po kuracji antybiotykowej.

Źródła: fermentowane napoje mleczne (kefir, jogurt, kwaśne mleko, maślanka, itp.), kiszonki (kapusta, ogórki).

 

CZOSNEK – naturalny antybiotyk, który podnosi odporność organizmu.

Syrop z czosnku: wycisnąć kilka ząbków czosnku, dodać sok z cytryny i zalać całość przegotowaną wodą. Przelać mieszankę do ciemnego naczynia, odstawić na 3 dni. Po tym czasie odcedzić i popijać kilka razy dziennie.

Przeciśnięty czosnek można dodać również do ciepłego mleka z łyżką miodu. Mieszanka ta nawilży śluzówkę gardła i zniszczy mnożące się na niej bakterie.

 

CEBULA – naturalny antybiotyk, który niszczy bakterie, wirusy i grzyby. Dzięki zawartości witaminy C i licznych minerałów (Mg, P, S, Zn, Si) poprawia odporność organizmu.

Syrop z cebuli: plastry cebuli ułożyć w słoiku, każdą warstwę polać miodem. Odłożyć w ciepłe miejsce i czekać około 2 godzin aż cebula puści sok. Uwaga! Po 2 dniach syrop traci swe właściwości.

 

IMBIR – ma działanie antyseptyczne, pomaga w walce z bakteriami, wirusami i grzybami. Działa uśmierzająco na ból gardła.

Płukanka imbirowa: łyżkę startego imbiru zalać szklanką gorącej wody. Po przestudzeniu dodać sok z połowy cytryny i łyżkę miodu. Płukać gardło.

 

MIÓD - wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, antybiotyczne, wykrztuśne, wzmacniające układ immunologiczny. Dobrze sprawdza się jako dodatek do syropów i innych płynów, ale warto go również spożywać w pojedynkę. Najlepiej wybrać miód wielokwiatowy ze sprawdzonego źródła. Należy pamiętać, że w temperaturze powyżej 40 °C traci on swoje właściwości.

 

NAPARY ZIOŁOWE

O działaniu antybakteryjnym i wykrztuśnym: 1 łyżeczkę tymianku lub mięty pieprzowej zalać połową szklanki wrzątku. Wypić świeżo po zaparzeniu.

O działaniu napotnym: gorąca herbata z sokiem malinowym lub z dodatkiem świeżego imbiru przed snem pomoże „wypocić” chorobę. Identyczne działanie wykazują rozgrzewające zupy z dodatkiem chilli i pieprzu. Warto też sięgnąć po napar z lipy (2 łyżeczki suszonych kwiatów zalać szklanką wrzątku, parzyć 10 minut, przecedzić i wypić – można dodać miód, sok z cytryny lub malin).

 

LOGO

9 comments on “Dieta w okresie przeziębień

  1. Odporność zwiększymy zdrowo się odżywiając. Jeść więcej owoców, warzyw, białka. A nie świństwa, przez które organizm jest słaby i podatny na infekcje. Polecam
    zdrowe, smaczne odżywianie , dające energie a co najważniejsze białko i witaminy, które są niezbędne do funkcjonowania organizmu

  2. Jeżeli jestesmy przeziębieni to nasz organizm potrzebuje rozgrzewających potraw i lekkostrawnych. Najlepszą potrawą jest rosól na włoszczyźnie z dodatkiem kminku, tymianku, imbiru i pieprzu w tym ziołowego, zielem angielskim i goździkami z makaronem niteczki ,taką rozgrzewającą zupą tez jest jarzynowa. Z napojów herbata zwykła z miodem jednak herbata musi byc przestudzona do 40 stopni, żeby wysoka temperatura nie pozbawiła miodu zdrowotnych właściwości. Dobre tez będą herbatki ziołowe, które trzeba pic dosyc ciepłe wtedy najlepiej działają z lipy, czarnego bzu jednak pogromcą przeziebienia będzie sok z czarnego bzu, na katar z majeranku chociaz w przypadku kataru wolę działające leki z apteki. A na koniec polecam Tran posiada wit D, która wzmacnia układ odpornościowy, tran jednak lepiej gdy jest z watroby dorsza gdyz ten z watroby rekina ma słabsze działanie prozdrowotne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *