Ale pasztet!

Myśląc „pasztet” mamy przed oczami potrawę przygotowaną z mięsa z ewentualnym dodatkiem grzybów, sera lub warzyw. Dzisiaj zaburzę troszkę Waszą wizję i odwrócę proporcje składników. Co z tego wyjdzie? Zobaczcie sami :)

 

Pasztet warzywny

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 1 burak,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mały seler
  • 3 ziemniaki,
  • 3 cebule,
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki soczewicy/ciecierzycy
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3 łyżki oleju
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • lubczyk, bazylia, majeranek, curry, pieprz, sól (opcjonalnie)

Obierz cebulę i czosnek, drobno pokrój i zeszklij na oleju. Marchewkę, buraka, pietruszkę i seler obierz i rozdrobnij za pomocą maszyny lub tarki – przełóż do garnka, dodaj cebulę z czosnkiem oraz wcześniej opłukaną soczewicę, zalej wodą i gotuj przez 10 – 15 minut. W międzyczasie obierz i ugotuj ziemniaki. Po ostygnięciu wszystko ze sobą wymieszaj, dodaj drobno pokrojone suszone pomidory, posiekaną natkę pietruszki oraz zioła i przyprawy. Jeśli chcesz uzyskać idealnie gładką konsystencję pasztetu, zblenduj dokładnie całą masę. Nagrzej piekarnik do 180 ºC, wyłóż przygotowaną masę do foremek i piecz przez około 50 minut.

Smacznego!

 

LOGO

3 comments on “Ale pasztet!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *