Buraczkowy PIERNIK

W czasie Świąt Bożego Narodzenia na naszych stołach pojawia się wiele tradycyjnych wypieków. Jednym z nich jest piernik. Może warto w tym roku trochę poeksperymentować i zaskoczyć bliskich nowym smakiem tego ciasta?

 

Piernik - burak

Składniki:

  • 3 – 4 buraki,
  • 50 g zmielonego siemienia lnianego,
  • 300 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika lub cynamonu,
  • 225 ml oleju,
  • 110 g cukru,
  • słoiczek dżemu lub powidła domowej roboty,
  • 2 łyżki kakao naturalnego,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 30 g oleju lub masła.

Świeże buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, nie odciskaj soku. Siemię lniane zalej 175 ml gorącej wody i odstaw na kilka minut. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i przyprawą do piernika. Olej zmiksuj z cukrem, następnie dodaj siemię lniane oraz buraki. Po dokładnym wymieszaniu przelej mokre składniki do suchych i ponownie zmiksuj. Gotową masę przełóż do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 30 minut. Sprawdzaj patyczkiem, czy jest gotowe.

Po upieczeniu wyjmij piernik z formy. Po ostudzeniu przekrój go w poprzek, posmaruj jedną część powiłem, a drugą przykryj. Przygotuj polewę czekoladową – rozpuść cukier na maśle lub oleju lekko go podgrzewając, pod koniec dodaj kakao i dobrze wymieszaj – polej ciasto. Smacznego!

 

LOGO

4 comments on “Buraczkowy PIERNIK

  1. Robiłam kiedyś ciasto marchewkowe, wyszło bardzo pyszne. Chętnie spróbuję teraz ciasta z burakami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *