Buraczkowy PIERNIK

W czasie Świąt Bożego Narodzenia na naszych stołach pojawia się wiele tradycyjnych wypieków. Jednym z nich jest piernik. Może warto w tym roku trochę poeksperymentować i zaskoczyć bliskich nowym smakiem tego ciasta?

 

Piernik - burak

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki uprzednio upieczonych, startych na tarce buraków,
  • 5 łyżek syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 0,5 – 1 szklanka mleka (może być roślinne),
  • 8 szt. suszonych śliwek lub daktyli,
  • + ulubione powidło.

Polewa:

  • 2 łyżki kakao naturalnego,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 30 g oleju lub masła.

Upieczone buraki zetrzyj na tarce (duże oczka). Posiekaj suszone śliwki i połącz z resztą składników. Mieszaj bardzo dokładnie. Gęstość ciasta reguluj ilością dodanego mleka. Piecz w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około 1 godziny w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu wyjmij piernik z formy, odstaw do ostudzenia. Następnie przekrój go w poprzek, posmaruj jedną część powiłem, a drugą przykryj. Przygotuj polewę czekoladową – rozpuść cukier na maśle lub oleju lekko go podgrzewając, pod koniec dodaj kakao i dobrze wymieszaj – polej ciasto. Smacznego!

 

LOGO

2 comments on “Buraczkowy PIERNIK

  1. Robiłam kiedyś ciasto marchewkowe, wyszło bardzo pyszne. Chętnie spróbuję teraz ciasta z burakami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *