Filety drobiowe pod szpinakową pierzynką

Pieczone filety drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to danie łatwe w przygotowaniu, lekkie, delikatne i niskokaloryczne. Zachęcam do spróbowania.

 

Szpinakowy kurczak

 

Składniki:
  • 2 filety z kurczaka lub indyka
  • 4 kawałki suszonych pomidorów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 200 g świeżego szpinaku lub 400 g mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki mleka
  • 30 g sera gorgonzola
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • pieprz, sól morska

Natrzyj filety olejem z suszonych pomidorów, słodką papryką, sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Piecz przez 20 – 30 minut w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) wysmarowanym olejem w temperaturze 200 ºC. W między czasie opłukaj i osusz liście szpinaku. Zeszklij drobno pokrojony czosnek i cebulę na łyżce oleju, następnie dodaj szpinak i podduś do zwiędnięcia. Pod koniec dodaj mleko oraz ser, dokładnie wymieszaj. Całość opraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Upieczonego fileta pokrój w paski, przykryj sosem szpinakowym, posyp pokrojonymi w kosteczkę suszonymi pomidorami i wstaw do piekarnika na 5 minut. Podawaj z ciemnym makaronem, ziemniakami lub ryżem pełnoziarnistym. Smacznego!

 

LOGO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *