Filety rybne pod jabłkową pierzynką

W związku z zimową aurą za oknem kolejny przepis „pod pierzynką”. Tym razem filety rybne z musem jabłkowym i żurawiną. Słodko-kwaśny smak jabłek doskonale przenika smak ryby. Danie jest delikatne lekkostrawne i na pewno przypadnie do gustu większym i mniejszym łakomczuchom.

 

Rybka

Składniki:

  • 3 – 4 filety z dorsza
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka soku z jabłek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • tymianek

Jabłka obierz, pokrój na kawałki i upraż na patelni z dodatkiem wody. Po lekkim ostudzeniu dodaj mąkę, jogurt i jajko – dobrze wymieszaj. Filety rybne umyj, pokrop sokiem z cytryny i posyp tymiankiem (możesz pociąć na mniejsze kawałki – wg uznania). Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, ułóż na dnie filety, przykryj musem jabłkowym i posyp żurawiną. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 °C na około 20 minut aż do zarumienienia jabłek. Podawaj z puree ziemniaczanym lub ciemnym ryżem.

Smacznego!

LOGO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *