Pomysły na ZUPY KREM cz. 2

Kolejna porcja „papek warzywnych” dla miłośników zup-krem. A jakie są Wasze ulubione smaki?

Desktop10

KREM POMIDOROWO-PAPRYKOWY

  • 2 czerwone papryki
  • 400 g pomidorów (w puszce lub świeżych)
  • 1/2 selera
  • 1 marchew
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • świeżo mielony pieprz
  • sól morska/himalajska

Marchew, paprykę i selera obierz i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Przygotowane warzywa wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości. Po tym czasie dodaj pomidory, dokładnie zblenduj i dodaj przyprawy. Podawaj z grzankami z chleba żytniego posmarowanymi roztartym czosnkiem i polanymi oliwą.

 

KREM Z KUKURYDZY

  • 3 kolby kukurydzy (poza sezonem – kukurydza w puszce)
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • sól himalajska/ morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypta chilli

Umyj kolbę kukurydzy i obierz z ziaren. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć ziarna, chilli i odrobinę soli. Duś pod przykryciem przez około 10 minut mieszając od czasu do czasu. W między czasie podgrzej bulion, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę bulion oraz starty imbir. Następnie dodaj podduszoną kukurydzę i dokładnie zblenduj. Podawaj z pestkami dyni lub ziarnami słonecznika.

 

KREM Z JARMUŻU

  • 500 g jarmużu
  • 4  cebule
  • 1 jabłko
  • 4 – 5 łyżek oleju
  • jogurt naturalny lub maślanka (opcj.)
  • sól morska/ himalajska
  • świeżo zmielony pieprz

Jarmuż opłucz pod bieżącą wodą i wytnij stwardniałą część łodygi. Następnie zeszklij cebulę na oleju (najlepiej od razu w garnku, w którym zamierzamy gotować zupę), dodaj przygotowany jarmuż, obrane ze skórki jabłko i zalej 2 litrami wody (lub bulionu). Po zagotowaniu dokładnie zblenduj, dopraw do smaku. Możesz dodać łyżkę jogurtu lub maślanki. Najlepiej smakuje z chrupiącym, pełnoziarnistym pieczywem.

 

KREM MARCHEWKOWY

  • 6 sporych marchewek
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta ostrej papryki
  • sól himalajska/ morska
  • świeżo zmielony pieprz

Czosnek, cebulę i imbir posiekaj w drobną kostkę. Marchew pokrój na plasterki, a ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę, czosnek i imbir razem z przyprawami. Następnie dodaj ziemniaki i marchewkę, obsmaż przez kilka minut i zalej około 1,5 l wody. W między czasie wyciśnij sok z pomarańczy. Po zagotowaniu zblenduj dokładnie zupę, dolej soku z pomarańczy, dopraw solą  pieprzem. Możesz podawać z pestkami dyni, grzankami, świeżą zieleniną, łyżką maślanki lub jogurtu naturalnego.

 

KREM SELEROWY

  • 0,5 kg selera (korzeń)
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju
  • sól morska/ himalajska
  • świeżo zmielony pieprz

Seler, ziemniaki, cebulę i jabłko obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej, wrzuć przygotowane składniki i podsmaż przez około 5 min, by się zeszkliły. Następnie zalej bulionem i gotuj do miękkości. Po zagotowaniu zblenduj, dopraw solą i pieprzem. Możesz podawać np. z grubo posiekanymi i podprażonymi orzechami włoskimi.

Smacznego!

LOGO

2 comments on “Pomysły na ZUPY KREM cz. 2

  1. Uwielbiam zupy kremy, są bardzo pożywne i pełnowartościowe a to przecież najważniejsze. Lubię próbować nowych rzeczy, a to zapewnia mi serwis gdzie jest pełno ciekawych przepisów na zupy kremy oraz wiele innych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *