Ciasto czekoladowo-cukiniowe

Cukinia kojarzy się przede wszystkim z takimi daniami jak leczo, placki, zupy, szaszłyki lub cukinia faszerowana. Czasem jednak warto pokusić się na spróbowanie czegoś nowego i mało popularnego. Spróbujcie dodać to warzywo do ciasta czekoladowego, doda mu odpowiedniej wilgotności i miękkości.

Cukinia, czekolana, malina

Składniki:

  • 2 szklanki startej na małych oczkach cukinii
  • 1 mały jogurt naturalny (120 g)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/3 szklanki kakao
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • migdały do posypania (opcj.)
  • mus z malin (opcj.)

Wykonanie:

W jednej misce zmieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu zmiksuj olej z cukrem na gładką masę. Kolejno dodawaj jajka, a także suche składniki na przemian z jogurtem. Po zmiksowaniu wymienionych składników dodaj cukinię i dokładnie wymieszaj mikserem. Powstałą masę przelej do tortownicy o średnicy około 24 cm i posyp płatkami migdałów. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 ºC przez około 55 minut do „suchego patyczka”. Po upieczeniu ciasto powinno być lekko wilgotne. Podawaj z ulubioną konfiturą, polewą czekoladową, musem z malin lub świeżymi owocami.

Smacznego!

LOGO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *